de Iuliana Constantinescu

8 feb. 2012

Îmi propun să împărtășesc aici, din când în când, citate sau gânduri pozitive care pe mine m-au ajutat, m-au inspirat, sau care mai sper încă să mă inspire de acum înainte.

Cu toții avem în noi puterea de a ne ridica și de a merge mai departe după un eșec sau o tragedie, nu tot timpul însă suntem conștienți de acest lucru, atunci avem nevoie de cineva care să ne amintească, să ne încurajeze sau să ne susțină. De multe ori un singur citat poate fi revelator, mai ales când știm că aparține unor oameni care au trăit ceea ce au scris. Un astfel de om a fost Viktor Frankl pe care probabil îl voi cita de multe ori, pentru că rămâne unul dintre psihoterapeuții importanți care au constribuit la ceea ce sunt astăzi.

Unul dintre citatele revelatoare, pentru mine, ale lui Frankl este “Când nu mai suntem capabili să schimbăm situația suntem provocați să ne schimbăm pe noi”. Nu înseamnă că este ușor să facem acest lucru, cu siguranță nici pentru Frankl nu a fost, nu înseamnă că nu trebuie să îndurăm suferința, mă gandesc acum la Nicolae Steinhardt și la Jurnalul fericirii, sau îmi vine în cap un film văzut de curând La vita e bella, un film care explică foarte clar citatul lui Frankl, o explicație mai clară nici nu poate fi dată. Așadar să nu uităm că atitudinea pe care o avem în fața situațiilor este un lucru de preț care ne aparține, cu ajutorul căreia putem învăța din ceea ce trăim și în funcție de care viața noastră se poate schimba. De multe ori atunci când adoptăm atitudinea potrivită soluțiile apar și ele.

 

 10 feb.2012

Îmi vine acum în cap un citat al unui filosof nu foarte optimist de felul lui, ba dimpotrivă, si anume Friedrich Nietzche care spunea : „Cel ce găseşte semnificaţie în viaţă, poate îndura orice condiţii” cel puțin așa l-am tradus eu ca motto al lucrării de licență, în limba engleză sună mult mai frumos și așa apare în carte lui V. FranklHe who has a why to live for can bear almost any how.”

Suferința multor oameni, spun existențialiștii, se trage din lipsa de sens, de semnificație a vieții, acest lucru pe unii îi duce la sinucidere, pe alții îi face dependenți  de alcool sau de diverse substanțe, alții trăiesc pur și simplu o viață nefericită, devin deprimați, mereu nemulțumiți. Este important să avem o cauză, un scop, o dorință, ceva pentru care să vrem să trăim, acest lucru ne ajută să suportăm suferința, să îndurăm dificultățile vieții, să trăim fericiți și împliniți, doar așa putem fi de folos celor din jur. Scopul este ceva personal, depinde de fiecare să îl descopere.